EFT staat voor Emotionally Focussed Therapie, die de Amerikaanse psycholoog Sue Johnsson heeft ontwikkeld. EFT leert waarom relaties vastlopen en wat je kunt doen om de liefde terug te brengen. We hebben allemaal behoefte aan iemand op wie we kunnen vertrouwen, iemand met wie we emotioneel verbonden zijn en bij wie we ons veilig voelen. Als er iets gebeurt dat die veiligheid aantast, nemen we automatisch noodmaatregelen om dat te herstellen. Die noodmaatregelen kunnen weer bedreigend overkomen op de ander en voor je het beseft, kom je mogelijk in een vicieuze cirkel.

 

EFT legt in tegenstelling tot traditionele gedragsmatige relatietherapie de nadruk op onderliggende emoties. Verlies van emotionele verbinding kan eenzaam maken. Je onderzoekt bij mij waarom het steeds weer mis gaat tussen jullie. Als je dat in kaart hebt gebracht kun je vervolgens leren hoe je je opnieuw emotioneel verbonden kunt gaan voelen met je partner en de liefde terug kunt brengen in jullie relatie.

 

Ik moedig jullie aan steeds opnieuw in gesprek te gaan. Je eigen verlangens en wensen niet langer te onderdrukken en tegelijkertijd rekening te houden met die van je partner. Bewust te zijn dat achter ieder verwijt een verlangen zit. Vervolgens leren je partner en jij opnieuw in elkaars hart te kijken en weer een positief gevoel te krijgen over elkaar. Daarbij is een stevige basis belangrijk: een veilige volwassen hechting, een vertrouwd gevoel, respectvolle communicatie en de bereidheid je eigen behoeftes en die van je partner te erkennen.

 

De relatiebegeleiding is succesvol als er een sterkere hechting ontstaat, een volwassen hechting, tussen twee partners. Onder een volwassen hechting wordt verstaan dat partners zich veilig en vertrouwd voelen bij elkaar. Dat ze zich een foutje kunnen permitteren zonder dat meteen de relatie onder druk komt te staan. Dat partners voelen dat hun relatie tegen een stootje kan en veerkracht heeft ontwikkeld.

''Het hart verwelkt als het niet reageert op een ander hart''

Webdesign - INSPIRED BY WHY - Kay Baggen